Hemförsäkring och bilförsäkring

Laga själv eller självrisk

Beroende på vilken försäkring du har kan det ganska ofta bli mycket billigare att laga bilen själv än att gå in med självrisken om någonting skulle hända. Vad bör man tänka på?kollar motoroljan

Analysera risken

Vad är det som har gått sönder, hur påverkar det bilen och vad är din egna kompetens. Känner du dig väldigt osäker på vad du gör eller hur det påverkar bilens säkerhet så bör du självklart då inte heller göra det själv. Att höra med vänner som är bilkunniga kan då vara ett bra steg, om de har erfarenhet av att byta delen som är trasig så kan de kanske gå igenom det med dig. Kontrollera att försäkringsbolaget är okej med att du lagar bilen själv så att det inte blir några problem framöver.

Analysera kostnaden

Gå in på någon sida som säljer bildelarna du behöver, Mekanika.se brukar vara ett säkert kort, kontrollera sedan vad kostnaden är på de delar du behöver och jämför det med din självrisk. Tänk på att om du inte har alla verktyg som behövs eller behöver hyra ett ställ där du kan laga den så behöver även detta tas med i beräkningarna. Om du känner att du börjar bli intresserad av att arbeta med bilen och vill fortsätta göra det i framtiden kan det självfallet vara värt att investera i verktyg som blir dyrare än vad självrisken skulle kostat. Det kanske du fortfarande kan spara in i längden. Om skadan är så stor att bara delarna i sig själv går över självrisken så brukar man på vissa försäkringsbolag kunna få ersättning för att laga den själv. Det betyder med andra ord att du får pengar utöver självrisken för att köpa de delar som behövs och sedan laga bilen.