Hemförsäkring och bilförsäkring

Vad gäller försäkringar för elbil och laddare till dessa

Samma förutsättningar gäller när du försäkrar en elbil eller laddhybrid som för en bensindriven bil. Du behöver enligt lag teckna minst en trafikförsäkring på bilen från den dag du blir ägare till den. Utöver det kan du välja till halv- eller helförsäkring beroende på hur stort skydd du behöver för din bil.

Vilken del i bilförsäkringen täcker batteriet?

Det är maskinskademomentet i bilens halvförsäkring som täcker skador på bilens batteri och elektronik. Villkoren kan variera lite mellan bolagen, så läs det finstilta. Hos vissa försäkringsbolag kan du även välja till ett särskilt elbilstillägg för att ytterligare förbättra din försäkring. Tänk på att maskinskadeförsäkringen upphör efter ett visst antal år och/eller mil som bilen rullat.

Hur försäkrar jag laddaren till elbilen?

Att ladda bilen i vanliga eluttaget är direkt olämpligt och orsakar mycket brandskador. Du bör därför installera en riktig billaddare. Är du oaktsam riskerar du dessutom stå utan försäkringsskydd vid en eventuell skada. Klicka dig vidare här för mer information om billaddare. Om du installerat en elbilsladdare på tomten är den och laddkabeln försäkrad via din hemförsäkring. Det gäller oavsett om du har laddningsstolpe eller väggmonterad laddare. Har du en kabel inlåst i bilen som blir stulen kan du få ersättning från bilens stöldförsäkring.